Makaronai arba tai, kaip išgyventi, kad netektų virti ledukų sriubos?



Šiuos „laimingus“ makaronus (visas maistas yra laimingas, kuris yra skanus) man užrodė pusseserė, kai dar nei ji, nei aš nebuvom susidūrę su studentiško gyvenimo ypatumais. O studentiškas gyvenimas tikrai pareikalauja išradingumo ir kūrybiškumo, tad posakis: „nėra to, ko nesuklijuotų lipni juosta“ tikrai ne iš piršto laužtas. Vienaip ar kitaip, populiariausias „barako“ maistas penkioms darbo dienoms – bulvės, na o kaip jas patiekti – fantazijos reikalas. Dažnas studentas laikosi tokio meniu: 

  • Pirmadienis – keptos/ „smožintos“ bulvės. 
  • Antradienis – virtos bulvės. 
  • Trečiadienis – bulvių košė. 
  • Ketvirtadienis – bulviniai blynai. 
  • Penktadienis – jei pasiseka važiuojam namo pas tėvus, o jei ne – sėdim ir toliau lupam, skutam, verdam, kepam ir koneveikiam tas bulves. 
Žodžiu, bulvės visam studentiškam gyvenimui. Tačiau užbėgant įvykiams už akių, tegul mielieji studentai nesiskundžia prastomis gyvenimo sąlygomis. Dar nė vienam tarakonai neišėdė smegenų, kurias naudojo atsiskaitymų metu ir vištos, kurią įdėjo mama taip pat nenusinešė į urvą ar velniai žino, kur jie ten gyvena. Grįžtant prie esminės temos – jei galima varijuoti su bulvėmis ir taip išsimaitinti kelias savaites, kodėl nepažaidus šito žaidimo su makaronais? Šie makaronai yra ypatingi, nes atitinka formulę. Tai yra: pigu, greitai paruošiama ir tikrai skanu! Norint juos pasigaminti, dažniausiai net nereikia kojos kelti iš namų, nes visi ingredientai, kuriuos turi, tiesiog nuostabiai tinka! Kodėl? Paskaitysi – sužinosi. Na, o grįžtant dar prie formulės, visiems ją reiktų įsidėmėti, nes tai puiki pagalba ne tik studentavimo metais, bet ir tada, kai apleidžia jėgos ir viršų paima tinginystė! 



PIGU + SKANU + GREITA = LAIMINGAS SKRANDIS = LAIMINGAS MAISTAS 


Žinoma, sveika gyvensena ir ši formulė pjaunasi kaip katė su šuniu, tačiau keičiant vienus produktus – kitais, galima pagaminti kur kas sveikesnę šio patiekalo versiją. Deja, tačiau to dar neteko man padaryti, bet bėgant laikui būtinai pasidomėsiu kaip galima iš paprastų makaronų padaryti ne tik laimingus, bet ir sveikus! Taigi, Tavo dėmesiui, pristatau laimingų makaronų receptą... Kita vertus, tai receptas, kurį teks kurti Tau pačiai! 


Žingsnis po žingsnio pažadėtųjų makaronų link.

Ateinu į virtuvę ir užsikaičiu virdulį. Ir ne dėl to, kad noriu atsigerti arbatos ir prisėsti minutėlėj, o dėl to, kad taupau savo laiką, gal net ir dujas. Kol virdulys kaista, turime laiko nusiplauti rankytes ir porą kartų patikrinti socialinius tinklus. Patikrinę socialinius tinklus galime ir muzikos įsijungti, juk taip gera pasiklausyti mėgstamo šmoto, kai skrandis pats pradeda groti maršus. Užvirus vandeniui, galime įsijungti dujinę viryklę ir padėti ant jos puodą, kuriame makaronai, toliau sėkmingai virs. Taigi, įjungus viryklę, padėjus puodą, perpylus verdantį vandenį iš virdulio į puodą, įbėrus druskos (pagal skonį), supilame makaronus ir karts nuo karto pamaišant, juos sėkmingai verdame. Na, o verdame tol, kol jie pasidaro minkštesni, kiek laiko tiksliai – taip ir nepasakysiu, tačiau kitam punkte išduosiu ką spėsite pasidaryti, kol makaronai kunkuliuos verdančiame vandenyje. 

Kol makaronai taškosi kubile, gali susitarkuoti sūrį. Kokį? Tai visiška Tavo fantazija! Kad ir koks tai sūris bebūtų, jis turi vieną, tačiau labai stiprų pastebėjimą – jis privalo lydytis!!! Visi sūrio gaminiai yra nurašomi, tai turi būti sūris, kuris tiesiog lydosi... Na, o koks jis bus – renkiesi tu. Patikėk manim, skanu ir su paprastu pigiu sūriu ir su brangesniu, paplitusiu picų tarpe, pvz.: mocarela. Kalbant apie kiekį, kurį tarkuosi, tai taip pat tėra Tavo pasirinkimas. Gali jo įdėti labai mažai, o gali ir geros saujos nepagailėti. Na, sutarkavus sūrį, nepamiršk pamaišyti makaronų. Geriau jau į juos akį užmesti, nei gramdyti prisvilusį puodo dugną. Taip pat, laukiant kol makaronai išvirs, gali nuveikti ir kitoniškų darbų, apie juos paskaityti plačiau galėsi kitame punkte, o dabar, kad įsivaizduotum, imk kelis pavyzdžius, susipjaustyk pomidorus, svogūnus, krapus ir t.t. 

Štai, makaronai išvirė, galime juos nukošti. Ką daryti toliau? Medine mentele pakabink sviesto (arbatinis šaukštelis), ir įdėk į keptuvę, jog išsilydytų. Nukoštus makaronus dedame į keptuvę su  sviestu (jei jo neturite, ar nemėgstate naudoti kažką kepant - aliejus puiki alternatyva) ir pasigarsiname muzika, nes čežėjimas, bent jau man, nėra pats maloniausias dalykas pasaulyje. Makaronai keptuvėje, reikia kažko, kad nepridegtų. Kas tas kažkas? Tai gali būti grietinė, majonezas, česnakinis padažas ar bet kas kitas, kas Tavo nuomone puikiai tiktų. Dažniausiai aš dedu grietinę ir majonezą, o kai šaldytuve yra didesnis pasirinkimas, tikrai neatsisakau šiuos makaronus pagardinti mano numylėtais „Felix“ firmos padažais („Tūkstantis salų“ ir „Česnakinis“ #1!). Taigi, makaronai sutepti padažais, ar bet kuo, kas tik Tavo nuomone juos paverstų laimingais ir keliaujam toliau. Pamaišom, sumaišom, eilė prieskoniams – dažniausiai dedu tik druską ir pipirus, bet patikėk manim, tinka bet kokie, kokius tik turi ar randi. Tačiau neperdozuok! Ir atkreipk dėmesį, jei prieskoniai su druska, druskos jau niekur daugiau nebarstyk. Na ką, prieskoniai – check. 

Šioje vietoje stabtelėkim ir pagalvokim, kas dar galėtų juos padaryti laimingesniais? Mėsytė? Daržovės? Vaisiai?! Kai skubu, net nieko ir nededu. O jei atviriau – kai neturiu, tai nieko ir nededu. Tačiau šioje vietoje tinka viskas, ką tik mėgsti. Nuo paprastų griežinėliais pjaustytų pieniškų dešrelių iki vakarykščių kotletų, kuriuos reikia suvartoti. Pomidorai taip pat puikiai tinka – išskiria sultis, nebūna makaronai tokie sausi, duoda tam tikrą skonį, tikras malonumas atrasti kažką naujo. Vaisiai?! Tikrai taip, jei mėgsti kotletus su slyvų įdaru arba ananasus ant picos, mesk juos į keptuvę! Šiek tiek egzotikos dar niekam nepakenkė. Taigi, šioje vietoje galite sukrauti galutinai visus savo šaldytuvo likučius, išsivalyti visą virtuvę ir makaronus pagardinti mėgstamais produktais. O mėgstami produktai, dažniausiai tie, kuriuos visada rasi virtuvėje. 

Viską sudėjus į keptuvę nepamirškit pamaišyti, jei svyla – šiek tiek sviesto įdėkit arba padažo, grietinės ar kito ingrediento, kuris neleistų prikepti. Užuodi? Eini laimingų makaronų link. Na ir ką, leisk dar jiems pasivolioti keptuvėje, jei mėgsti labiau apskrudusį maistą – pakepink, bet nesudegink, o kai jau bus gana – pabarstyk sūriu ir viską sumaišyk! Na štai, laimingi makaronai Tavo keptuvėje. Persidėk juos į lėkštę, garnyrui gali panaudoti pomidorus – jie puikiai dera. Na, jei pomidorai nėra Tavo arkliukas, nuostabiai tinka daržovės ar mišrainės, kurios neturi daug padažų. Tad pabaigai, norėčiau palinkėti gero apetito ir kuo greičiau suvalgyk tai kas pūpso lėkštėj, nes šis patiekalas labai greitai atšąla, o po to tampa nelabai laimingu maistu. 

Ir visgi pabaigos pabaigai, Tu man pasakyk. Ar jie taip pat laimingi Tau, kaip ir man? Nes kad ir kiek kartų juos gaminau, niekada nesigavo tas pats skonis, laisvė fantazijai tiesiog nuostabus šio patiekalo prieskonis, galbūt dėl to galėčiau juos valgyti kiekvieną dieną. 


Skanios vakarienės ir labanakt,
Tautė.

Komentarų nėra