Gyvenimas su geležine burna

Prieš tiesinimą.
Rašyčiau ankščiau... arba seniau... Bet ką galiu pasakyti aš, būdama jauna ir nemačius seno gyvenimo Sovietų sąjungos priespaudoje ir visoje kitoje (caro rūrik*...) valdžioje. NEPRIKLAUSOMA LIETUVA, štai apie ką galiu kalbėti LAISVAI ir drąsiai, nes šiais laikais, matau kaip viskas vyksta ir galiu pasakoti istorijas, o aš jas pasakosiu, TIKRAI... ir vaikams, ir anūkams... Visai kaip mano tėvai ir tikrai nepamiršiu šių žodžių junginio, kuris tapo kenkėju mūsų šeimoje: "o mano laikais..." Taip, tėti. Ir taip, mama... Jūsų laikais... Deja, tačiau laikas bėga priversdamas palikti praeity už nugaros ir plačia šypsena pasitikti ateitį ir ateinančias dienas... Tačiau kalbant apie šypseną - kaip šypsotis, jei dantys kreivi kaip išklerę pianino klavišai ir kelia didelį diskomfortą?

Skiriu tiems, kurie planuoja tiesinti dantukus ir visiems smalsuoliams!

2014 m. liepos 23 d.
Asmeninėje instagram paskyroje šią dieną įkėliau nuotrauką su prierašu: "Gyvenimas trumpas. Šypsokis kol turi dantis." Na ir tai nutiko tikrai ne be reikalo... Tai buvo pirmoji diena su kabėmis. Buvo tikrai nelengva. Teko švepluoti, susitaikyt su ištinusiomis lūpomis kaip po geros botokso injekcijos. Tiesiog gyvenimo įpročiai šiek tiek pasikeitė... Pusryčiams pamėgti sumuštiniai buvo pastumti į šoną ir košė laukdavo manęs... Ir taip būdavo ne tik per pusryčius, tačiau ir per pietus... Na ir žinoma - per vakarienę. Skaudėdavo taip stipriai, kad norėdavosi juos nusiplėšti, nes skausmas pereidavo į niežulį, o po to ir vėl skaudėdavo, švelniai tariant - nesuprasi kur bėda, bet ji buvo didelė.

Gyvenimas su geležine burna
Na, nežinau, kas galėtų pasiryžti dėl mados ar šiaip idėjos pasidabinti nerūdijančiu plienu savo dantis, tačiau tiems, kam reikia ir kas nori, linkiu laiko, kantrybės ir pinigų.
Laikas: vieniems reikia metų, kitiems užtenka galbūt ir pusmečio... Na, o aš jau ~1346 dienas (3 metai ir 8 mėnesiai) vargau ir pagaliau pasiekiau finišo tiesiąją. Kiekvienam skirtingai, tačiau laiko prireikia. Juk ir Maskva per naktį nepasistatė, tad dantys irgi per kelias akimirkas nesusitvarko.
Kuomet turėjau kreivus dantis - vis tiek šypsojausi.
Kantrybė: kam ji nereikalinga? Kiekvienam žingsnyje dažnai jos prireikia, jog pabaigtume tai ką pradedame... O kai pradedi nešioti breketus, jos reikia ypatingai. Puikus pavyzdys: Numatytu laiku ateini į vizitą... Apsilankymas pas gydytoją nebūna ilgas - 15 - 20 min. kol paveržia kabes ir jau laisva(s). Pirmas valandas viskas būna gerai, tačiau prasideda paburkimai, tinimai apatinėje veido dalyje... Apie lūpas net nekalbu - kiekvieną mėnesį, galėdavau džiaugtis putliomis lūpytėmis ir tikrai neturėjau jokių botokso procedūrų. Visko buvo tiek daug, kad lūpas sučiaupu tik tada kai juos nuėmė! O patikėkit manim ir vaikščiojau kaip trečias brolis Jonas - išsižiojęs. Na, o vakare, po vizito... Vakarienei tik košytė ARBA daug vaistų nuo skausmo ir po kurio laiko gali įkasti ir troškinį, kuriame net ir nelabai yra ką kramtyti. Iš esmės, visiems skirtingai, juk organizmai tikrai ne vienodai reaguoja į tam tikrus dalykus. Na, po tokio vizito dar kelias dienas paskaudens, paniežės... Būkit ramūs, ir naktų bemiegių bus ir šiaip visko bus, bet Jūs tikrai niekur neprapulsit (ypač kabės neprapuls, nes bus ir taip, kad norėsit jas nusiimti...). Skausmo ribas nusibrėžiame mes patys. Vargu, ar skundžiantis ir sau primenant apie skausmą išvis pagerės, tačiau jei nuo to tik geriau - pirmyn, bumbėkit. Bamblenau ir aš, tačiau skausmas niekur nedingo, užuojautos irgi negavau, tik arbatos ir gaidelio sausainį, kurį galima mirkyt į arbatą ir valgyt priešpiečius. Iš esmės, kantrybė neatsiejama proceso dalis... Dantų tiesinimas ilgas ir sunkus kelias link gražios šypsenos, tačiau tikrai verta. Reikės kantrybės ne tik skausmui pakelti, bet ir laukti gydymo pabaigos, kuomet šypsena nebebus pilna metalo.
Pinigai: ehh, toks pasaulis jog už pinigus visko nenusipirksi, tačiau dėl jų, galime pasilengvinti sau gyvenimo kokybę, na ir žinoma atsikratyti kompleksais. Mano atveju - kreivi dantys. Šis malonumas tikrai ne iš pigiųjų. Gydymui pasirinkau kliniką "Denticiją", kurioje dirba nuostabūs specialistai. Visada pasitinka su šypsena, maloniai aptarnauja, jei kas neaišku - pateikia informaciją. Gydytojai - net nepalyginsi su poliklinikomis. Jie nedirba konvejerio principu ir atmestinai. Galbūt per dieną daug pacientų aplanko stomatologų krėslus, tačiau darbas yra atliekamas kokybiškai ir be jokių priekaištų. Kita vertus, už tai ir sumokame pinigus. Pagalvojus apie kliniką, man šmėsteli tik vienas žodis - KOKYBĖ. Ir patikėkit manim, dėl tokios kokybės verta sumokėti netaupant. Preliminarus "Denticijos" kainynas.

Prieš tiesinimą.
2018 m. kovo 29d.
Tikriausiai, jog šią dieną buvau pats laimingiausias žmogus žemėje... Dalinau šypsenas visiems į kairę ir į dešinę, beprotiškai džiaugiausi laisve ir tiesiais dantukais... Atrodo, kad tai niekada nepasibaigs, tačiau viskas turi pabaigą ir štai atėjo mano pabaiga... Šią dieną pasiėmiau iš klinikos savo dantų muliažą, kuris parodo, kokie dantys buvo prieš gydymą - iš tiesų situacija baisi. Vis dar nesuprantu kaip galėjau šypsotis, o šypsojausi ir niekas manęs nesulaikė nuo juoko. Dabar, kai dantukai tiesūs, galiu ir prieš vėją eit išsišiepus, juk dantys tai tiesūs!!!
Dantys su breketais ir be jų.
 Patarimai
  • Prieš dedantis breketus BŪTINA susitvarkyti dantis (jokių skylių, nuskilusių dantų ir t.t.) taip pat, rekomenduojama pasidaryti ir higieninį valymą.
  • Jei gydytoja sako, jog reikia nešioti gumytes - nešiokit! Tai nėra vien tik daktaro (-ės) atsakomybė, tai bendradarbiavimas. Klausykite rekomendacijų ir visų kitų patarimų - jie tikrai ne iš piršto laužti ar šiaip skirti klientams kankinti. Visa tai tėra tik kelias iki gražios šypsenos.
  • Kuomet esate su kabėmis, dažniau darykite higieninius valymus. Mažiausiai du kartus į metus... Patys pagalvokit, kad iš visų maisto likučių likusių po pietų tarp breketų, galėtumėt ir trečią pasaulinį išgyventi. Juk neišblizginsi ir neišvalysi jų idealiai kiekvieną kartą pavalgius.
  • Nors ir pamiršite draugystę su dantų siūlu, tačiau susidraugausite su įvairiais dantų šepetėliais - minkštais, vieno danties, dantų krapštukais, šiaip krapštaliukais ir t.t. Valykit ir valykit, privalote prižiūrėti dantukus.
  • Bus tokių dienų, jog kabės pritrins žando vidinę pusę. Ir patikėkit manim, tai ne pats geriausias jausmas pasaulyje, žinokit egzistuoja dantų vaškas ir Kamistad kremukas. Dantų vaškas - tai toks produktas, kurį uždedate ant pačio breketo, jis prilimpa, apgaubia tai kas Jums trina ir viskas... Tačiau žaizda vis tiek lieka... Jus valgote, vėl trinasi, žaizda didėja ir taip užburtu ratu. Viso to išvengti ir pamažinti savo kančias galite su Kamistad kremuku. Nesvarbu, kad jis skirtas vaikams ar suaugusiems - tai tikrai geras dalykėlis.
Šypsokitės, juk taip gražu žiūrėti į laimingus žmogeliukus 😊

Labanakt,
Tautė.

3 komentarai

  1. Sveika! Briketų norėjau (ir tebenoriu) jau tikriausiai nuo 5 klasės, tiek daug įvairių apžvalgų esu skaičiusi ir mačiusi, kad atrodo viską apie tai žinau haha. Bet gaila, tėvai negali to leisti, dėl jų kainos. Manau, kai jau pati užsidirbsiu išpildysiu šią seną mano svajonę :)
    Labai džiugu matyti tokius pasikeitimus ir tavo šypsena labai graži!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Bernadeta! Labai ačiū už komplimentą ir komentarą :) Viliuosi, jog vieną dieną Tavo svajonė išsipildys ir patirsi šį nuostabų jausmą, dėl kurio jau kelinta diena vaikštau išsišiepus. Taip pat siūlau pasidomėti klinikomis, kai kurios gali atlikti procedūras "į skolą" - vekselio būdu. Tai puikus variantas ir ne visi apie jį žino, aš pati pasinaudojau šia galimybe - siūlau ir Tau :) Sėkmės!

      Panaikinti
    2. Būtinai apie jį pasidomėsiu! Ačiū :)

      Panaikinti