,,Būk dama, sako jie...”





Po truputį pradeda busti gamta iš po žiemos, žingsnis po žingsnio skleisdama įvairius gėlių žiedus į viešumą... Taip ir aš su savo tinklaraščiu pavasarėjant pradedu grįžti į senas, sniego užpūstytas ir visai pamirštas vėžias.
O – BET – TAČIAU
Šiandien nieko meniško... Šiandien apie tai, kas mane privertė susimąstyti... Pagalvoti apie moters paveikslą šių dienų visuomenėje. Koks jis yra? Kaip jį nupieštum tu? 
,,Būk dama, sako jie...” 
Visai neseniai publikuotas video ,,youtube’’ platformoje (nuoroda) susilaukia vis daugiau dėmesio. Kiek tiesos jame yra? Kokią kainą reikia sumokėti už nepakartojamą, grakštų, moteriškumą?




,,Būk dama, sako jie. Tavo sijonas per trumpas. Tavo marškinėliai per daug atviri. Kelnės per ankštos. Nerodyk tiek daug odos. Nerodyk savo šlaunų. Nerodyk savo krūtinės. Nerodyk savo prigimties. Nerodyk savo silpnumo. Nerodyk savo apatinių. Nerodyk pečių. Prisidenk. Palik ką nors vaizduotei. Suknelė turi būti kukli. Nebūk gundytoja. Vyrai negali kontroliuoti savęs. Vyrai turi poreikių. Tu atrodai keistai. Parodyk šiek tiek odos. Atrodyk seksualiai. Atrodyk karšta. Nebūk tokia provokuojanti. Dėvėk juodus drabužius. Dėvėk aukštakulnius. Tu per daug apsirengusi. 

Būk dama, sako jie. Nebūk per stora. Nebūk per plona. Nebūk per didelė. Nebūk per maža. Valgyk. Sulieknėk. Nustok valgyti tiek daug. Nevalgyk per greitai. Užsisakyk salotas. Nevalgyk angliavandenių. Praleisk desertą. Tu turi numesti svorio. Prisitaikyk prie tos suknelės. Laikykis dietos. Stebėk, ką valgai. Valgyk salierus. Kramtyk gumą. Gerk daug vandens. Tu turi tilpti į tuos džinsus. Dieve, tu atrodai kaip skeletas. Kodėl tu nevalgai? Tu atrodai išsekusi. Tu atrodai ligota. Valgyk mėsainius. Vyrams patinka moterys, kurios turi mėsos ant kaulų. Būk maža. Būk lengva. Būk smulki. Būk moteriška. Pasiek nulio dydį. Būk dvigubas nulis. Esi niekas. Būk mažesnis už nieką.

Būk dama, sako jie. Pašalink kūno plaukus. Nusiskusk kojas. Nusiskusk pažastis. Pašalink plaukelius nuo veido. Vaškuok rankas. Vaškuok antakius. Atsikratyk ūsų. Balink plaukus, dantis... Pašviesink odą. Gauk šiek tiek įdegio. Išnaikink savo randus. Paslėpk strijas. Pasiplonink lūpas. Prisileisk botokso į savo raukšles. Patempk veidą. Įtrauk pilvą. Atrodyti natūraliai. Būk savimi. Būk tikra. Tu per daug stengiesi. Tu atrodai pavargus. Vyrams nepatinka merginos, kurios per daug stengiasi.

Būk dama, sako jie. Dėvėk makiažą. Nusipiešk veidą. Paslėpk savo dėmes. Kontūruok nosį. Pabrėžkite savo skruostikaulius. Užpildyk savo antakius. Prailgink blakstienas. Dažyk lūpas. Makiažas... Jūsų plaukai per trumpi. Jūsų plaukai per ilgi. Tavo plaukai yra suskilinėję. Pabrėžk plaukus. Tavo šaknys ataugusios. Dažyk plaukus. Ne mėlyna spalva, tai atrodo nenatūraliai. Tu tapsi pilka. Tu atrodai tokia sena. Atrodyk jaunatviškai. Atrodyk amžinai. Negalima pasenti. Moterys sensta. Sena yra negraži. Vyrams nepatinka negraži.

Būk dama, sako jie. Taupyk save. Būk tyra. Būk nekalta. Nekalbėk apie seksą. Neflirtuok. Nebūk šykšti. Nebūk kekše. Nemiegok. Neprarask savo orumo. Negalima užsiimti seksu su per daug vyrų. Neatleisk savęs. Vyrai nemėgsta apsimetėlių. Nebūk atsargi. Nebūk tokia griežta. Truputį linksminkis. Šypsokis daugiau.  Būk patyrus. Būk seksuali. Būk nekalta. Būk purvina. Esi šauni mergina. Nebūk tokia kaip kitos merginos.

Būk dama, sako jie. Nekalbėk per garsiai. Nekalbėk per daug. Neužimk vietos. Nesėdėk taip. Nestovėk taip. Nebijok. Kodėl tu tokia apgailėtina? Nebūk kalė. Nebūk tvirta. Nebūk tokia emocinga. Neverk. Nejuokauk. Neprisiek. Būk pasyvi. Būk klusni. Kęsk skausmą. Būk maloni. Nesiskųsk. Paleisk jį lengvai. Padidink savo ego. Priversk jį už jus pasiaukoti. Vyrai nori to, ko negali. Neatleisk savęs. Priversk jį dirbti. Vyrai mėgsta vytis. Sulankstyk jo drabužius. Padaryk jam vakarienę. Padaryk jį laimingą. Tai yra moters darbas. Tą dieną tu patapsi gera žmona. Paimk jo pavardę. Jūs ištrinate savo seną pavardę? Pašėlusi feministė... Duok jam vaikų. Tu nenori vaikų? Tu kada nors pakeisi savo mintis.

Būk dama, sako jie. Nesinervink. Apsisaugok. Negerk per daug. Nevaikščiok viena. Neišeik per vėlai. Nesirenk taip. Nerodyk per daug. Nepalik savo gėrimo. Vaikščiok ten, kur gerai apšviesta. Apsistok saugiose apylinkėse. Pasakyk kam nors, kur eini. Turėk pipirinių dujų purškalą. Laikyk raktus kaip ginklą. Nueik į savigynos kursą. Patikrink savo bagažinę. Užrakink savo duris. Neišeik viena. Netrauk dėmesio. Nedirbk vėlai. Nepasakok nešvarių juokelių. Niekur neik naktį. Nepasitikėk niekuo. Nesakyk šitaip. Nesakyk „ne“.

Jie tiesiog pasakė „būk dama“.


Daugiau ar mažiau visi šie žodžiai buvo pasakyti video metu... Tarytum dideli rėmai, kurie spaustų kiekvieną moterį ir naikintų asmenybę... Žinot... Mano Mielosios, Brangosios Princesės... Ir ne šiaip kokios, tačiau iš didžiųjų raidžių (vyrai, nesupraskit manęs neteisingai, tačiau nieko asmeniško). Po šio video pagalvojau... Kiek kartų buvau sau negraži, nes nepasidažiau prieš išeinant iš namų, kiek kartų pykau ant savęs, nes neturėjau laiko paslėpti plaukų šaknis ir sunaikinti tikrą lietuvišką peliškumą, kuris veržiasi iš neaiškių smegenų vingių ... Kiek kartų susilaukiau pačių keisčiausių replikų iš pašalinių, nes sprendimai, kuriuos priimu savo gyvenime ne visada yra grįsti logika ir velniai žino kokiais dėsniais... Kiek kartų nesielgiau kaip mergaitė, dama, mergina, moteris... Kiek kartų nusispjoviau ir ėjau daryti tai ką aš noriu... Kiek kartų pamiršau dėvėti sijoną, o kiek kartų tiesiog nenorėjau jo nešioti... Pažiūrėk į nuotraukos antrą planą.. Ar tikra dama galėtų rodyti betvarkę, nevalytą veidrodį ir visus kitus velnius? Nebesvaikit... Šiai dienai galiu pasakyti, kad man yra DALAMPAČKI. Gyvenu gyvenimą kokio noriu, kaip noriu ir su kuo noriu. Šiandien juokiuosi, galbūt rytoj verksiu. Šiandien esu be galo laiminga, rytoj gali būti, kad liūdesiu. Niekada negali žinoti, tačiau ką supratau... Kad būti dama yra daugiau, nei kažkokie visuomenės sugalvoti ir nustatyti rėmai. Būti dama yra būti savimi, kai širdyje gera ir siela dainuoja... Kai viskas gerai viduje, viskas bus šaunu ir išorėje... Būti dama... Tai džiaugtis viskuo kas esi ir ką turi nepaisant to iš kur esi kilęs, kiek turi kišenėje pinigų ar kokiais diplomais gali mojuoti kitiems prieš veidus... Būti dama tai yra grožis būti savimi, o kaip dažnai mes bėgame patys nuo savęs, net širdį skauda...


Labanakt,
Tautė

4 komentarai

  1. Atsakymai
    1. Atsiprašau už nesklandumus 😔 Tačiau jau sutvarkiau, dabar viskas tvarkoje 👍 Jeigu ką, pridedu nuorodą ir komentare, ačiū už pastebėjimą - https://www.youtube.com/watch?v=z8ZSDS7zVdU

      Panaikinti
  2. šitie visi standartai kokia turi buti moteris, koks turi buti vyras yra taip siaura, anksta, nepatogu, nemiela, koktu. stengiuos but kokia noriu. nelengva, bet o kaip gera, kai pavyksta :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai va, kad reikia būti savimi, tokia kokia nori, tokia kokia esi pati sau geriausia, juk visos esam nerealios su savais pliusais ir trūkumais. 🙏 ❤️

      Panaikinti